Látnivalók

Created with Sketch.

Programok és látnivalók kínálata Dömsöd településen és a közelben. Turisztikai információk.

Pár szó a településről:

Dömsöd és környéke a honfoglalás óta a fejedelmek, majd az Árpád-házi királyok családi birtokterülete volt. A 11. században több királyi vadászkastély, palota állt itt. A kistérség legdélibb, Budapesttől legtávolabb fekvő települése. Szinte már az Alföld kapujában áll, Nyugatról a Soroksári-Duna-ág határolja, keletről a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó szikes pusztaság. A Soroksári Duna-ág – színvonalas strandfürdővel – fürdésre, minden fajta vízisportolási lehetőségre alkalmas. Már a korabeli időkben is híres gyümölcstermesztő vidék volt, neve is innen eredeztethető, a középkori oklevelekben “Demsed”, “Dumsud”, “Gumschud” azaz a gyümölcsöd szavakkal hivatkoznak rá.

Itt írta néhány ismert versét a nagy magyar költő, Petőfi Sándor, amikor 1846 tavaszán meglátogatta a faluban élő szüleit. A nádfeles parasztházban, amelyben akkor lakott, ma kiállítás idézi fel itt töltött napjainak emlékeit.

Híres a Duna-parton álló közel kétszáz éves tölgy, mely alatt Petőfi több verset írt, s melynek letört ágaiból faragta ki Polyák Ferenc fafaragó művész Petőfi szüleit.

Petőfire is emlékeznek minden évben a Dömsödi Napok rendezvénysorozat keretében, amikor az ünneplést színes népművészeti program és kézműves vásár is gazdagítja.

Helyi látnivalók:

Petőfi-fa https
Dömsödi református templom
Petőfi emlékmúzeum
Hajós kripta

Petőfi Sándor Emlékmúzeum:

A múzeum épülete 1823-ban épült, tehát Petőfi születésének évében. Az épületet Szűcs István építette, bizonyíték erre a pincelejáróban található eredeti bevésés. 1960-ig lakóházként működött. Ebben az évben Szabó Lajos tanító megmozgatott minden fórumot, hogy az épület megmaradjon és felújításra kerüljön. Azóta ez a szerény kis épület a múzeum. Szabó Lajos dédunokája volt annak a Szabó Lajos préceptornak, kinek a felesége „Préci néni” néven vált ismertté és velük ismeretségben volt Petőfi. Ők oltották Petőfi verseinek szeretetét a fiatal tanító szívébe. Az épület falai, gerendái, ajtók – egy kivételével – eredetiek, a tetőszerkezet is. Alacsony épület, az akkor átlagmagasságnak, illetve a kifűthetőségnek megfelelően. A múzeum négy helyiségből áll. A két nagyobb helyiségben Petőfi és a szüleivel kapcsolatos relikviák másolatai láthatók. Petrovics István eredeti kézírásával kötelezvénye és mészárosbárdja egy ideig a múzeumban volt, de később a Petőfi Irodalmi Múzeumba került. Egy kisebb helyiségben un. ‘irodában’ Petőfi külföldi kiadású köteteinek borítómásolatait helyezték el. A negyedik helyiségben, az 1860-as években, illetve a századforduló idejéből származó bútorokat, használati eszközöket lehet látni.

Nyitva tartás:
(01.01. – 12.31. )
01/01-12/30
K: 10.00-16.00,
P-Szo: 10.00-16.00

Elérhetőségek:
Telefonszám: +36202532589
Cím: Dömsöd, Bajcsy-Zsilinszky utca 6.

Belépőjegy:
Felnőtt: 200 Ft
Diák: 100 Ft
Nyugdíjas: 100 Ft

Petőfi-fa

Petőfi szellemisége meghatározója a településnek, a Petőfi emlékhelyek látványosságot, történelmi múltat idéznek.
A költő több alkalommal megfordult itt, Dunavecsén, illetve Szalkszentmártonra történő utazásai során, amikor a szüleit látogatta meg. Kis pihenőket iktatott be utazásai során.

Nagyon kedvelte a Duna-partot, ezért esett a választása Dömsödre. Így történt ez 1845. augusztusában is, amikor a Duna-parton álló, kb. 350 éves mocsári tölgy alatt megírta a “Piroslik már a fákon a levél…” c. versét. Ettől a fától több alkalommal. csónakkal kelt át a szemben lévő un. Hajós-szigetre. Ez a mocsári tölgy napjainkban is él.

PIROSLIK MÁR A FÁKON A LEVÉL…
 

Piroslik már a fákon a levél,
Süvölt köztük, süvölt az őszi szél,
Homályos a nap, a mező deres;
Pásztor, betyár meleg tanyát keres.
 

Meleg tanyát a pásztor csak talál,
Vár ott reá kulacs bor, tele tál.
Ha kifogy a kulacs bor s tele tál,
Lágy párnán felesége vele hál.
 

Betyár embernek jó tanyája nincs,
Minden felől csörög rá rabbilincs.
Száraz bokorban húzza meg magát,
Átkozza a hűs őszi éjszakát.

Dömsöd, 1845. szeptember

Református templom.

Dömsöd számos érdekes látnivalóval büszkélkedhet. A községben a műemléknek nyilvánított épületek, és a modern építészet példái egyaránt megtalálhatóak. Elsőként megemlítendő az 1775-ben copf stílusban épült, műemléknek minősülő Dömsödi Református templom, melynek építőmestere Jung József volt. Az egyhajós, homlokzati tornyos épület bútorzatára – szószék, papiszék, padok – a késő barokk jellemző.  Építése 1774-ben kezdődött, majd a tornya elkészültével 1776-ban fejeződött be.

Ráckeve

Ki tudná ennél részletesebben összeszedni a látványosságokat, mint a helyi média?!http://www.rackeve.hu/szabadido/tuztorony-kilato.html

Egy kis ízelítő…Ráckeve szépségeiből…

Savoyai kastély

Ráckeve legimpozánsabb épülete a barokk Savoyai kastély, melyet 1702-ben Johann Lucas Hildebrandt tervei alapján építettek és a világi barokk építészet első hazai emléke. Az épület maga a bécsi Rennwegen álló Belveder palotára hasonlít. A budapesti volt Nemzeti Színház bontásakor két gyönyörű csillár került onnan a kastélyba. Gondos helyreállításuk után méltó környezetben a kupolaterem és társalgójának világítását szolgálják.
A kastély udvarában magasodó hatalmas évszázados tölgyfák természetvédelem alatt állnak.

Tűztorony kilátó

1901-ben épült a középkori régi városháza helyén a szecessziós stílusú tornyos, új városháza. Épületében a Ráckevei Járási Bíróság működik majd 2009 júniusában megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a Ráckeve régi városházi épületének tornyában található Tűztorony kilátó. A Ráckevei kistérségben egyedülálló élményt biztosító kilátó szeretettel várja az idelátogató vendégeket, de természetesen a környezetünkben és városunkban élők számára is különleges élményt jelent a közel 40 méteres magasságból megtekinteni a pazar körpanorámát. Tiszta időben tökéletesen láthatók a budai hegyek, Százhalombatta és Ercsi tornyai, de akár a Velencei-dombság is, az itt élők pedig felülről is megkereshetik saját házukat, közvetlen lakókörnyezetüket. A téli időjárási viszonyokra tekintettel a kilátó szezonálisan április elejétől október második hétvégéjéig tart nyitva.

Nyitva tartás: 10:00-16:00

Árak:
Felnőtt belépőjegy 500 Ft
Diák, nyugdíjas belépőjegy 300 Ft

Ráckevei hajómalom

A molnár mesterség volt a Duna mellett élő keviek legfontosabb ipara. A molnár céh megalakulására az 1728-as évben, az ekkor összeírt öt malom helyi működése adott lehetőséget.  1914-ben elzárták a ráckevei Kis-Dunát. Ezután a molnárok vontatóhajó segítségével az Öreg-Dunára jártak őrölni. A malmok kikötése, vagyis az Öreg-Dunára vontatása általában tavasszal, József nap után történt. November 30. körül, András napján pedig hazavontatták telelőbe a malmokat a ráckevei molnárok. Különben a Duna jege összeroppantotta volna a malmokat. 
A 19-20. század fordulóján még minden nagyobb Duna-menti településnél megtaláljuk a hajómalmokat. A jövedelmezőbb és főleg nagyobb energiával működő gőz, majd villanymeghajtású malmok és az új gépek azonban tönkretették a hajómalmokat. A versenyt új őrlőszerkezetek, szitarendszerek beállításával sem tudják felvenni az úgynevezett “műmalmokkal”. 

A Ráckevei Hajómalom újjáépítése:
Idézet Mendele Ferenctől: „Viszonylag legépebben a ráckevei Gyurcsik-féle (12. sz.) hajómalom maradt meg a soroksári Duna-ágban.” 1962-ben a műemlékként felújított Gyurcsik-féle hajómalom az akkori Ráckevei piacsétány mellett volt kikötve. 1967-68 telén a völgyhajót megroppantotta a jég, és magával rántotta a házhajót is. Mindkét hajó elsüllyedt. Tavasszal búvárok segítségével átvontatták a szemben lévő partra (mai szabadstand területe), ott szédszedték, és a Szentendrei Skanzenbe szállították. Ráckeve város képviselő testülete felhívására 2006. őszén egy turisztikailag felhasználható és Ráckeve történelméhez kötődő létesítmény építésének ötletét kezdeményezték.
Lakossági kezdeményezésre, a ráckevei vízimolnárság hagyományainak felélesztésére, „jelképünk volt és lehetne” gondolat mentén éledt fel ismét a ráckeveiek kedve a valaha volt vízimalom újbóli megépítésére. A gondolatokat tett követte. A malom kialakítása a megmaradt írásos emlékek, fotók, rajzok alapján történt. Az irányelv az volt, hogy minél jobban közelítse meg a látvány az eredeti hajómalmot. Kialakítását úgy tervezték, hogy ténylegesen lehessen lisztet őrölni, s az megtekinthető legyen, mintegy „üzemlátogatás” szerűen. Az őrléshez szükséges energiát immár a villamos hálózatból nyeri a malom.
A hajómalom fő támogatója Ráckeve Város Önkormányzata. A képviselő
testület a hajómalommal kapcsolatos döntéseit egyhangú szavazással hozta meg. A megvalósítás során kiemelkedő volt az a városi összefogás, ami a hajómalom létrejöttét lehetővé tette. Ráckevei vállalkozók, kereskedők, iparosok és lakosok segítették a hajómalom építését. Ki termékével, portékájával, ki munkájával vagy kisebb-nagyobb adományával segített. Ráckeve város testvérvárosának, Gyergyócsomafalvának polgármestere is ígéretet tett, hogy segít: a felépítményhez szükséges fenyőfa alapanyagot ők szolgáltatták. Külön köszönet jár a Ráckevei Katolikus Egyháznak, valamit a Ráckevei Református Egyházközségnek a kiemelkedő támogatásukért.
Hajómalmunk olyan népszerű, hogy már túl vagyunk az 50000. látogatón is, és világszerte több mint 64 országból látogattak már meg bennünket. Várjuk szeretettel látogatóinkat!

Nyitva tartás:
csütörtök 11:00-17:00
péntek 11:00-17:00
szombat 10:00-18:00
vasárnap 10:00-18:00
hétfő Zárva
kedd 11:00-17:00
szerda 11:00-17:00

Árak:
Egész évben
Belépőjegy
Kedd-Szombat
300 Ft
Belépőjegy őrlésbemutatóval
Vasárnap: 500 Ft

  • Rossz időben is jó program!

Csónakos piac, Ráckeve

Ha egy hangulatos forgatagra vágyunk érdemes néhány órát szánni a szerdai, vagy szombati ráckevei piacra. Őstermelők, gyümölcs, ruházat, csecse-becse árusok kínálják portékáikat, nem elhanyagolható a Laci konyha kínálata sem, ahol ízletes sült kolbásszal, oldalassal tömhetjük meg bendőnket.

A piac mindössze 10km-re van szállásunktól, akár kerékpárral, akár kocsival is érdemes a Duna-parti úton végighajtani, közvetlen a Ráckevei Duna ág mellett.

Piac helye: Szegedi Kis István sétány (Árpád-hídtól a Molnár utca végénél lévő lejáróig, továbbá a Református templom melletti lejáró)

Hetente szerdán és szombaton
március 01 – november 01. között: 6.00 – 12.00 óráig
november 01 – március 01. között: 7.00 – 11.00 óráig
Amennyiben a piac ünnepnapra esik, úgy az ünnepet megelőző napon kerül megtartásra.

Rossz idő setére ott van a Ráckevei Aqua Land is:

http://aqua-land.hu/main.php

Gasztronómia

Dömsödön

Dömsöd belterületén találhatjuk a Mizsei Falatozót, (Kossuth L. u.121.)családias étkezde azoknak, akik szeretik a kimondottan ízletes, házias, és egyben HATALMAS adag ételeket. Jó idő esetén a kertben elhelyezett asztalokon fogyaszthatjuk el a gyorsan felszolgált finom falatokat. A kiváló parkolási lehetőség a kerten belül, csak tovább könnyíti a döntést, hogy álljunk meg egy házias étkezésre. Fekete-fehér étlapot talál házikónkban, a HAP dossziéban.

https://www.facebook.com/pages/Mizsei-Vend%C3%A9gl%C5%91/253565191493535

Rendelésünk előre is leadhatjuk, és már csak be kell ugrani érte, apartmanunktól néhány perc kerékpározással, a főút elkerülésének lehetőségével is ki tudunk ugrani az elkészült ételekért, így a főzéssel sem kell a nyaralást megtörni. (kiszállítás sajnos nincs).

Tass felé tovább haladva az 51 –es úton, találjuk a Póni Büfét, (Tassi út 19-21) ez amolyan kamionos megálló. Az ételek ízletesek és kellően nagy adagok mindenki számára. Büfé óriási előnye, hogy helyben vállalnak kiszállítást. Rendelés leadás: 06-70-673-59-37 Rózsaszín étlapot talál házikónkban, a HAP dossziéban.

Útban a házunk felé az 51-es úton

Közeledve szállásunk felé több házias étkezde, étterem is adódik útközben. Dunavarsány területén a Döm-Döm Büfé kínálja ételeit, salátáit. Tapasztalataink szerint mindig finom és bőséges ételeket kapunk, kedvező árak mellett.

http://www.domdombufe.hu/

Sparhelt Csárda:

Cím: Kiskunlacháza, 00450 6 hrsz, 2340

Nyitva tartás:

péntek 8:00–20:00
szombat 8:00–20:00
vasárnap 11:00–18:00
hétfő Zárva
kedd 8:00–18:00
szerda 8:00–18:00
csütörtök 8:00–18:00

Telefonszám: 06 30 845 1233

Makád: Ezüstpart Büfé

https://www.facebook.com/pages/Mak%C3%A1d-Ez%C3%BCstpart-B%C3%BCf%C3%A9/165589737454510

Ezt a vendéglátó ipari egységet 3 úton is megközelíthetjük.

  1. ANAGYONVAGÁNYMÓD:

Házunknál található hajót vízre tesszük a nagy Duna ágon, és elindulunk a sodrással dél felé, addig, amíg a fejünk felett elérjük a nagyfeszültségű vezetéket, és a túlparton megpillantunk egy homokos (és ebben nincs túlzás J) strand szakaszt, itt partra evezünk, és 100 métert sétálva megérkezünk a családias büféhez, innen az igazi kihívás, hogy tele pocakkal vissza is kell evezni…

Visszafelé, de már akár oda felé úton is a (mi oldalunkon) közvetlen a vízre épült egy zöld napernyős büfé, ahol kinyújtóztathatjuk a hajóban elgémberedett tagjainkat, egy pohár bor/sör/pálinka/üdítő vagy éppen palacsinta mellett….

A túra időigénye: 1,5 óra oda, kicsit több vissza, de ez nagymértékben függ a választott hajótól, illetve az erőnléttől, de 4 órában oda-vissza ezért bele kell, hogy férjen az túra.

  • KEVÉSBÉVAGÁNYMÓD:

Bringára pattanunk, és közvetlen a Duna parton elindulunk délre, eltekerünk Tass-ig, a zsilipig, itt áttoljuk a bringánkat és a zsilipről lenézünk a zúgó vízre, és megértjük, amikor arról írnak a költők, hogy micsoda ereje van a víznek… Mielőtt átkelnénk a Duna másik oldalára, találunk egy egyszerű külsejű büfét, viszont belül érdemes feltekinteni a mennyezetre ahol számolatlan mennyiségű horgászbot kapott helyett az elmúlt 50 évből…

Innen már csak néhány 100 méter az Ezüstpart Büfé. (étlap található a HAP dossziéban).

Jóllakva már a Duna ezen oldalán indulunk északnak, első szakaszon, a gáton, majd kerékpárúton, majd az aszfalton. Kellemes tekerés után megérkezünk Ráckevére ahol jónéhány látványosság fogad bennünket, mellyel külön fejezetben foglalkozunk. Átkelve a helyi Árpád hídon, ismét jobb kezünkre véve a Dunát, hazatekerünk nyíl egyenesen, hiszen a parti út egyenesen a kis házunk előtt halad el.

Túra időigénye: erősen eltérhet a tempótól, erőnléttől, de egy kellemes 1 napos programként élhető meg minden a legkellemesebben.

  • VÁROSIPUHÁNYMÓD:

Reggel autóba pattanunk, Duna mellett levezetünk Tass-ig, a zsilipig, ahol a már említett horgászbotos büfében megszemléljük a horgászfelszerelések evolúcióját az elmúlt 50 évben, átsétálunk a zsilipen, és gyalog közelítjük meg az Ezüstpart Büfét, és lakmározunk egy nagyot, hiszen semmilyen fizikai teljesítmény nem vár ránk, hiszen az autó haza visz bennünket…

Program lehetőségek közeledve a házunk felé

Haditechnikai park „51 körzet” Dunavarsány:

Ha már megálltunk, akkor ebben a parkolóban lehetőségünk van a katonai haditechnikai park megtekintésére. Már a bejáratnál egy MÍG-21 gép áll, és várja, hogy beüljünk a pilóta fülkébe.

https://komosky51bazis.hu/

Telefonszám:

+36 30 269 8306

Áraink Főszezonban: (06.01.-től – 08.31.-ig,10 h-18 h)

Típus Minden nap
Teljes árú belépő 2 500 Ft
Kedvezményes felnőtt jegy dunavarsányi lakosoknak 2000 Ft
Diák és nyugdíjas belépő 1 500 Ft
Gyermek (3 év alatt)- és senior belépő (70 év felett ) Ingyenes

Sportolási lehetőségek

Futás: kiváló lehetőség van a településen belül, vagy akár Ráckevéig futni (alapvetően aszfalton hódolhatunk kedvenc sportunknak)

Hajóbérlés: Dömsödi Kajak Kenu Sportegyesület
Szakosztályvezető: id.Szabó Gabriella tel.: +36207774285
Telephely: 2344 Dömsöd Középső-Dunapart 1. (volt EVIG üdülő)

A folyó vize tiszta, lassú folyású, örvényektől mentes.
A Duna-ág két végét  Kvassay és Tassi zsilip zárja le, azokon keresztül lehet be hajózni a területre.

Szabályozott vízével olyan, mint egy tó, ezért a vizisportok, fellegvára.

Strand

Házunktól 10 perc sétára található a Dömsödi strand, ahol 120m x 60m-es szabadvízi fürdőfelület, bójákkal, napozóterasszal, kikötő stégekkel ellátott területtel várja úszni, pancsolni vágyó vendégeit. Helyben mód van az alábbi sporteszközök bérlésére is

Strand-kajak                  250,-Ft/óra     

Vizi-bicikli                       600,-Ft/óra (m.mellénnyel)

Mentő mellény:              100,-Ft/óra

Kajak:                              400,-Ft/óra (m.mellénnyel)

Kenú 4 sz.                       600,-Ft/óra     “

Fontos és hasznos információk:

Szolgáltatások

Sofőrszolgálat: éjjel-nappal: 06-20-594-52-57

Egészségügy, elsősegély

Orvosi ügyelet

Ráckeve, Szent István tér 5. (Rendelőintézettel szemben)

Gyógyszertárak

Magyar Korona Gyógyszertár
Dömsöd, Szabadság út 44. 

Sarok Gyógyszertár
Dömsöd, Kossuth L. u. 102.